Nils Martin var lenge samlingsholder på Meiland. Da evakueringsordren kom i 1944 var han i Mannskarvika og holdt forsamling. Der var også brorparten av bygdas folk denne søndagen i 1944.
Nils Martin ble senere predikant i den læstadianske menigheten her i nord. Han var, etter det jeg har funnet ut, første gang utsendt som medhjelper ved desember utsendelsen i 1948. Reiseruten var Kvænangen og han var da medhjelper til en Sivert Pedersen, Breivikeidet.
Utsendt som høvedsmann ble han første gang i desember 1957. Da ble han utsendt til Vest-Lyngen og medhjelper var Hans Myrhaug. Samme år ble også kameraten Peder Nyvoll utsendt som medhjelper til Karl Lunde. Peder Nyvoll var for øvrig den som hjalp Arthur Johansen med å sette opp huset på Slettland noen år tidligere.
Nils Martin var også utsendt denne høsten i -57 til Sørøya, sammen med en Peder Brattland.
Alf Jakobsen, på nabogården Solstad, sier han husker mye fra barndommen på 30-tallet. Nils Martin husker han som en meget «barneglad» person. En gang de dro til Skjervøy fikk han stå ved roret og styre Saula. Det var et stolt øyeblikk for en gutt som kunne være 8-10 år. Da de kom til Skjervøy fikk han «handlepenger» fra Nils Martin som han kjøpte godterier for. Han husker Nils Martin som en driftig og flink skipper og driver. Nils Martin døde i 1985, 88 år gammel.
Selmer giftet seg med Astrid (1906 -1975) og bosatte seg på Lunde. Lunde er en eiendom som utgår fra hoved eiendommen Bakkejord og er den eiendommen som ligger inntil Storelva på «Skjervøy-sia». Selmer og Astrid forblir barnløse som hans bror Nils Martin med sin Antona.
Selmer og Astrid tar til seg to fosterbarn, Gunvor og Leif. Begge kommer opprinnelig fra Kvænangen. Etter hvert ankommer også Lilla gården. Gunvor får en sønn, John som blir å vokse opp hos dem her på Lunde.
Selmer var maskinisten ombord i Saula, mens Nils Martin var driver / fiskeskipper. Det fortelles at brødrene var svært samstemte og avhengige av hverandre. Kanskje ikke så rart da de var de to yngste i søskenflokken. Det fortelles videre at etter Selmers død, tinget Nils Martin gravplass ved siden Selmers grav. Der ble alle fire etter hvert gravlagt.
Selmer fikk slag rundt påsketiden i 1969, og døde den 14.april 1970 etter et forholdsvis langt sykeleie. De siste årene før han døde var også han utsendt medhjelper i den Luthersk Læstadianske menighet.
—
Søsken til Nils Martin og Selmer var Josefine (gift Jakobsen på Solstad), Marie (Gift på Nordnes) og Hanna ( gift først på Skjervøy, bodde en tid i «Rødfjøset» på Slettland og flyttet så til Kvænangsbotn som enke). Selmer var den yngste i barneflokken, noen år yngre en sin bror Nils Martin.
Saula i merkeregisteret over norske fiskefartøy
I Årboka for Nord-Troms fra 1990 kan vi lese at en Peder Mikalsen, Skjervøy eide båten Saula. Han eide den på 1920 tallet. Her var en Gotlib Marius Bless mannskap ombord. Han var ikke bare fisker, men også en meget anerkjent dikter, kjent langt utover vårt distrikt. Gotlib som døde i 1959 etterlot et minne og hyllest til båten Saula gjennom et dikt som du kan lese her.
Første gang vi finner skipet M/K Saula i merkeregisteret er fra utgivelsen i 1934. Da er båten registrert på Nils Martin Nilsen. Det vi imidlertid vet er at det finnes bilder hos Nord-Troms Museum av båten på Lofotfiske allerede i 1932. Her finner vi fire bilder av både båt og mannskap. Disse bildene har vi søkt Nord-Troms museum om tillatelse til å bruke uten å ha fått respons på vår henvendelse. Derfor avventer vi med å bruke disse bildene uredigert.
Mannskapet som er avbildet på disse fotografiene er; Kastberg Nilsen (Sand), Ragnar Olsen (skole-Ragnar), og brødrene Nils M og Selmer. Om mannskapet bestod av flere personer vet jeg ikke.
Jeg har ikke funnet ut om Nils Martin og mannskapet var på fiske med denne båten årene forut.
Siste gang vi finner båten registrert på Meiland med navnet Saula i merkeregisteret er i 1938. Da er båten registrert på Nils Martin Nilsen m.fl. Hvem disse «fler» er vites ikke, men Alf Jakobsen sier medeier i båten er hans bror Selmer Nilsen.
Når vi kommer til merkeregisteret for 1940 ser vi at båten er registrert på en H. Myreng m.fl., Grøtnesdalen. Dette bekrefter langt på veg det Ole Johansen skriver i gjesteboka om at båten var observert i Grøtsundet da familien returnerte etter evakueringa. Ut fra dette kan en slå fast at båten var solgt fra Meiland en gang mellom 1938 og 1940.
M/K Saula var en trebåt, av typen kutter, som var bygd i 1915. Lengden var 49f, bredde 15,4f og dyptgående 8f. Båten hadde en 29 hk Gideon montert iflg. merkeregisteret.
I bygdeboka for Skjervøy står det at M/K Saula var den første båten i Skjervøy som fikk påmontert elektrisk lys. Dette må ha vært ei milepæl utafor vår forstand til å fatte verdien av i dag. Sannsynligvis var det firmaet Helge Pedersen på Skjervøy som stod for denne monteringen.
Andre båter registrert på Meiland / Haukøya i denne perioden;
(ps. Se båtregister-siden for full oversikt)
1930 og 1934 G Johannessen m.fl.
M/S Skarpen /tre/1928/L25/B8/D3,5/ Rap 10hk Haukøyhamn
1930 N H Henriksen m.fl.
M/S Gibraltar /tre/1926/L31/B9/D5/ Alpha 8 hk Haukøyhamn
1930 J P Meiland
8/å Nordstjernen /tre/1905/L32/B7/D2/ -/- Haukøyhamn
1934 J P Meiland
8/å – – /tre/1898/L2,5/B6/D2,5/ Haukøyhamn
1934 H Mathisen m.fl.
M/K Bølgen /tre/1917/L37/B13/D6/ Bolind 20hk
1934 E J Mortensen
M/å Heimdal /tre/1929/L24,4/B19,5/D6,8/ Heimdal 4hk
1934 Nils M Nilsen m.fl
M/K Saula /tre/1915/L49/B15,4/D8/ Gideon 29 hk
Bilder og info om fartøyene og deres eiere er ønskelig å få inn.