Timeplan for småskolen på Meiland
Hentet fra «Skoleplan for Skjervøy Kommune»
Trykket 1929
Denne skoleplanen fra 1929 – for Skjervøy Kommune – gir innblikk i en tid som har vært. Når en vet at dette likevel er vår nærhistorie kan en undre seg over mange ting i utviklingen. Bl.a. vil et raskt kikk på timeplanen på mange måte vise avstanden til denne reisen, og da ikke bare i tid.
Småskolen hadde et fag som het Heimbygdskunnskap. Fra skoleplanen siterer jeg;
Heimbygdskunnskap skal især omfatte kjennskap til bygdens, prestegjeldets utstrekning med øyer, fjorder, elve, vann og fjelle, bebyggelse. Næringsveie, skoleordning, før og nu, gårdenes navne og bygdens historie for så vidt en har kjennskap dertil. Dessuten plante- fugle- og dyreliv, de forskjellige slags fiskearter i havet og i ferskvannet.
Sitat slutt.
Er det fortsatt noen som lever og som har minner/kan huske dette skolefaget? Fantes det i det hele tatt lærebøker i faget? Blei faget vektlagt når en samtidig vet at lærerne på denne tiden ofte kom sørfra og da på korttids kontrakter?
En antakelse kan være at pensumet da i all hovedsak ble å handle om ting læreren visste lite om. Gjerne lokal fakta stoff som barna uansett kunne / ville lært mye om.